HTML

Erre bezzeg van pénz!?

Friss topikok

Költségvetési kulturkampf

errebezzegvanpenz 2013.11.01. 12:10

Nagyon röviden össze lehet foglalni, hogy miről szólt a Fidesz-KDNP kormány elmúlt három évben művelt kultúrpolitikája. A kulturális szféra ideológiai lerohanásáról és a humán területeket általában érintő, s itt is erőteljesen érvényesülő megszorítások sorozatáról. Ha a GDP arányos finanszírozást tekintjük, a kulturális terület támogatása még a 2011-es szintet sem fogja elérni 2014-ben. Az elvonásokat csak részben pótolják.

Ám ez csak egy része a problémáknak, szintén kardinális kérdés, hogy nem jó a meglévő források elosztása. Fontos szempontnak kellene lennie, hogy a kultúra a lehető legtöbb állampolgár számára elérhető legyen. Ne az egyre szűkülő kulturális elit igényeit akarjuk kielégíteni a különböző presztízsberuházásokkal, hanem azok a törekvések kapjanak egyre nagyobb hangsúlyt, amelyek a vidéki kulturális élet fellendítését, a közösségek összetartozását erősítik!

A kultúra a társadalmi összetartozás erősítésének egyik fontos eszköze. Bár fontos az elit színházak vagy elit koncerttermek milliárdos felújítása, persze, de jelenleg fontosabb lenne, ha az állam inkább azt támogatná, hogy minden gyermek pezsgő kulturális élettel találkozzon a saját településén. Hogy minden kisdiákhoz eljusson a művészeti oktatás. Hogy mindenkinek lehetősége legyen hangszeren játszani, kiállításra eljutni, koncertre menni. Nemcsak a városokban, hanem vidéken is!

Címkék: költségvetés 2014 lmp Osztolykán Ágnes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://errebezzegvanpenz.blog.hu/api/trackback/id/tr495609159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása