HTML

Erre bezzeg van pénz!?

Friss topikok

Főiskolák ma vagy üres városok holnap!

errebezzegvanpenz 2013.11.25. 17:23

Minek annyi diplomás az országnak?

A gazdasági fejlődés és munkahelybővülés egyik legfőbb forrása a felsőoktatásból kikerülő fiatalok minőségi tudása, felkészültsége és lendülete. A felsőoktatás kapuit szélesre kell nyitni. Minél több diplomásra van szükség, hiszen az általuk beindított kis- és középvállalkozások fogják majd visszahozni a rendszerváltáskor elveszett másfél millió álláshely nagy részét. Ők fognak munkahelyet teremteni az alacsonyabb iskolai végzettségűeknek is. Meg kell állítani a felsőoktatásba jelentkezők és a felvételt nyert hallgatók létszámának utóbbi években elindult csökkenését. Az LMP hosszú távú célkitűzése, hogy tízből legalább négy ember diplomás legyen Magyarországon.

Miért kell megbecsülni a felsőoktatásban dolgozó pedagógusokat?

Mert nem mindegy, hogy kik, milyen felkészültséggel, milyen megbecsültséggel tanítanak a felsőoktatásban. Komoly elvárásaink vannak a főiskolai tanárokkal szemben is, de ezeket csak akkor tarthatjuk jogosnak, ha megtörténik a bérfejlesztés felsőoktatásban is – és nem csak a legfelső, intézményvezetői szinten, hiszen a cél, hogy a fiatal tehetségek oktatóként maradjanak a főiskolákon is. Szükség van a felsőoktatásban oktatók bérfejlesztésére, hogy az egyetemi oktatói pálya versenyképes legyen a piaci szférával szemben, az ne szívja el teljesen a legjobb tanárokat, kutatókat.

Miért kell majd minden városba főiskola? Aki tanulni akar, menjen Budapestre!

Főiskolák nélkül Magyarország vidéki városai kiürülnek. Ha nincsenek hallgatók, mert oda mennek, ahol megkapják a szükséges képzést, akkor a városra halálos csend telepedik. De főiskola nélkül nem csak a városok kerülnek kilátástalan helyzetbe, hanem a környékbeli kisebb települések is, ahová a végzetteknek vissza kellene tudniuk menni, hogy tanítsanak, hogy vállalkozásokat indítsanak, hogy minőségi közszolgáltatásokat nyújthassanak. Ha hagyjuk, hogy a vidéki főiskolák eltűnjenek, akkor elpusztul a helyi tudásbázis, megszűnik a helyi kulturális élet, végül pedig akár az egész város is költözhetne tovább.

Jó-jó, de honnan lesz minderre pénz?

A költségvetésben van pénz, csak rossz helyen van. Ahelyett, hogy hagynánk megszűnni a főiskolákat, a költségvetésben kellene áthelyezni a szükséges forrásokat. Ehhez persze le kell állítani a stadionépítési ámokfutást. Csökkenteni kellene a szinte senki által nem nézett közszolgálati média támogatását, részben azért is, mert a nevében jelzett feladatnak sem képes megfelelni. Nincs szükség arra sem, hogy a Fideszhez közelálló művészeket újabb pénzek szétszórásával akarja megvásárolni a kormány. Méregdrága szoftverbeszerzés helyett pedig át kell térni az ingyenes és sok esetben biztonságosabb nyílt és ingyenes programokra az állami intézményekben is.

Az LMP összesen 52 milliárd forintot mozgatna meg a jövő évi költségvetésben a felsőoktatás érdekében. 30 milliárd forintot szánunk a felsőoktatás elvont forrásainak visszapótlására. 10 milliárdból indítanánk meg a felsőoktatásban dolgozók bérfejlesztését. 12 milliárd forintból pedig elindítanánk a főiskolai hálózat megmentésének és fejlesztésének programját.

Címkék: felsőoktatás pedagógusbérek vidéki főiskolák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://errebezzegvanpenz.blog.hu/api/trackback/id/tr255655515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása