HTML

Erre bezzeg van pénz!?

Friss topikok

Költségvetésforgó

errebezzegvanpenz 2013.10.24. 14:20

A költségvetés minden évben a legfontosabb törvény, hiszen azért szedi el az adófizetőktől az állam a majd’ minden második megkeresett forintjukat, hogy a költségvetésen keresztül ezeket az adóforintokat közcélokra fordítsa. Ám az nagyon nem mindegy, hogy mire megy ez a pénz.

Egy normálisabb parlamenti működés során elméleti alapokig lemenő vitákat kell folytatni, ki mit tart fontosnak. Társadalmi érdekeknek kellene keményen ütköznie a kormánypárton belül is, és a kormány ellenzék viszonylatában parázs vitáknak kellene lezajlania. Ám sajnos a tiszteletét elveszíteni látszó Házban a szokásos üzemmenet van. A kormány szerint minden szép és minden jó, (csak rezsicsökkentés legyen, a többiért pedig imádkozik majd a KDNP), az ellenzék szerint pedig semmi sem elfogadható, (a demagóg faktort a maximumra tekerve: a lélegeztető gépen lévő beteg gyerekek állnak szemben a minisztériumi pazarló luxuskiadásokkal). Az igazságot valahol a kettő között kellene keresni. Ez a blog erre tesz kísérletet.

 Egy költségvetéstől három dolog várható el politikai színezettől függetlenül. A legfontosabb, hogy kiszámítható, megbízható legyen. El tudja hinni az egyszerű adófizető, hogy amit elfogadtak a képviselők, ahhoz tartani is fogják magukat. Másodsorban egy költségvetésnek a kormányzati kiadásokon keresztül reflektálnia kell a legfontosabb társadalmi folyamatokra. Harmadrészt mutasson fel olyan kiadási előirányzatokat, amik kitörési pontot jelentenek az ország számára.

Tehát egy költségvetés legyen megbízható, valóságra nyitott és koncepciózus. Sajnos a 2014-es számokból ezeket az alapfeltételeket nehéz kiolvasni.

Vágó Gábor

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://errebezzegvanpenz.blog.hu/api/trackback/id/tr95597150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

durk 2013.10.24. 18:41:51

Elsősorban minden kiadást harmadolni kellene. Mint tudjuk, három állami Forintból kettő a korrupcióra megy /ahogy a klasszikus pályázatelbírálásnál: "A" elbukja, mert 3 millió Ft-ért csinálná meg. "B" is vesztes lesz, mert 6 milliót kérne hogy 3-at zsebre vágjon, 3-at "A"-nak adjon a munka elvégzéséért... "C" viszont nyer, hiszen 9 millióval versenyez: 3 "A"-nak, 3 saját magának és 3 a pályázat kiírójának..../

vizöntő 2013.10.24. 19:08:32

A minimálnyugdij évente az inflációval nem emelkedik,már sokéve mindössze 28500 Ft !

vizöntő 2013.10.24. 19:16:28

Általában a hivatalokban és az állami cégeknél tul sok a vezető státusz és ezek tul-dijazottak.Lásd Szerencsejáték Zrt vagy KSH szervezeti felépitése.
Az MTA intézményi hálozatában is van fölösleges lásd Politikatudományi Intézet :))),de a Nyelvtudományi Intézetben is kb száz álláshely van.UGYAN MINEK ?
Honnan van pénze a MÁV-nak a MÁVSZIMFONIKUS Zenekar szponzorálására .Avagy a BKV ELŐRE harmadosztályu focicsapatot miért pénzeli a katasztrofálisan eladósodott cég ?

vizöntő 2013.10.24. 19:22:32

Nemzetközi kötelezettség-vállalásainkra HASZONTALANUL megy el sok pénz : Vajon a mi "katonáink" sétálgatása a koszovói albánok és szerbek között mire jó ? Avagy mi a bánat haszna van az afganisztáni katonáskodásnak ?
Felül kéne vizsgálni melyik nemzetközi szervezet FÖLÖSLEGES és ki is lehet lépni ne fizessünk tagdijat.Például az EBESZ.

vizöntő 2013.10.24. 19:25:14

A munkavállalási célu erkölcsi bizonyitvány C S A K negyedévig használható és illetéket kell fizetni érte.Tessék javasolni UJ SZABÁLYOZÁST : legyen ingyenes,félévig lehessen használni és HÁROM eredeti példányt kapjon a munkátkereső hogy több helyre is beadhassa !

Klára Freud 2013.10.25. 03:54:31

Érthetetlen a számomra, hogy ha a devizaadós mégis el tudja adni a lakását és ebből ki tudja fizetni a kölcsönt, miért terheli SZJA a pénzt, amihez hozzájut...
Hasonlóképpen nem értem, hogy miért annyira fejetlen és pénztelen az oktatás. Lehetőségünk lenne cseregyakorlatokat szervezni szakmunkásoknak, mestereknek a szomszédos országokba EU-s forrásból. Ezzel ténylegesen használható szlovák, horvát, román, cseh, és lengyel ismereteket gyarapítani, és kapcsolatokat teremteni, meg se próbáljuk!

Klára Freud 2013.10.25. 04:12:01

Hihetetlenül fontos lenne a falvak fejlesztése! Olyan kézműves kultúra megjelenése ismét, ami kiegészíti a földművelést. Ehhez pedig támogatni kellene a helyi kezdeményezéseket, amelyek a helyi termékek feldolgozását illeti. és igen, kimondom az oktatást! Hogy mást ne mondjak, a legtöbb falúban nincs kresszpark, ahol a biciklisek meg tudnák tanulni a közlekedési szabályokat, és bicikliút se létezik a falvak között... Játszótér, vagy uram bocsá tanuszoda például Egy somogyi faluban? Úri huncutság! A legegyszerűbb, egy redőny szerelése már nem természetes tudás...
süti beállítások módosítása