HTML

Erre bezzeg van pénz!?

Friss topikok

Hogyan oldaná meg az LMP a Terrorelhárítási Központ költségvetésének negyedéből a devizahitelek problémáját? Kérdezz-felelek a költségvetési módosítókról I. rész

errebezzegvanpenz 2013.11.12. 14:54

A kormány látszólag kisajátítaná a devizahitelesek megmentésének kérdését, ti miben mondtok mást, és mennyivel mondtok többet?

Szerintünk a devizahitel egyszerűen egy hibás termék, ennek lényege, hogy egyáltalán nem szabadott volna a fogyasztóknak lehetőségként felajánlani. Mi pont ezért egy meglehetősen kézenfekvő jogi lehetőséget javaslunk, amit a kormánynak is rég fel kellett volna ismernie: devizakölcsönön alapuló végrehajtás kizárólag a szerződés egészének érvényességét vizsgáló bírósági eljárást követően indulhasson, azaz tereljük a probléma megoldását jogi útra és könnyítsük meg a hitelesek lehetőségeit a bíróságok előtt. Ez a megoldás a Fidesz különféle zsarolási próbálkozásaival szemben a jogállami elvárásoknak is teljes mértékben megfelel, ráadásul még a bankrendszerrel szembeni bizalom helyreállításához is hozzájárulna. Mivel a javaslat jelentős többletterhet ró a bíróságokra, mi a költségvetésben 4 milliárd forinttal növelnénk meg a bíróságok költségvetését. A szükséges pénzre számos helyen rá lehetne mutatni a költségvetés tervezetében: a mi javaslatunkba a Terrorelhárítási Központ (TEK)-re előirányzott 12 milliárd került, ami önmagában háromszorosa ennek.

Azt mondjátok, számos helyen megvan a pénz. Megemlítenétek még egy párat, ahonnan lehetne még forrásokat felszabadítani a költségvetésben?

Csak az említett módosítóban felsorolunk egy sor javaslatot, amellyel a szerintünk fölösleges kiadásokat csökkentenénk: az Országgyűlési Őrség feleslegesen nagyra méretezett költségvetési keretéből például kétmilliárd forintot vennénk el, de ugyanennyit vonnánk el a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól, és leállítanánk a Ludovika Campus és a Nagykovácsi Kastélypark fejlesztését is, a kettő együtt összesen újabb kétmilliárd forintot jelentene. Ha már a kormányzat kirívóan önkényes költekezési terveiről van szó, akkor egyértelműen meg kell említeni a költségvetésben több helyen szétszórt, milliárdos nagyságrendű kommunikációs, illetve tanácsadóknak szánt kiadásokat is: szerintünk ezek alkotják azt a tételt, amelyről túlságosan magyarázni sem kell, hogy indokolatlan, védhetetlen és vállalhatatlan. De az elvonások mellett hozzányúlnánk a bevételi oldalhoz is, 1,85 milliárd forinttal növelnénk például a jövedéki adóból befolyó pénzt.

Csak az eddig számszerűsített elvonások kitesznek 16 milliárd forintot. Milyen célokra csoportosítanátok át ezt az összeget?

Ennek a pénznek a legnagyobb részét a közigazgatásban dolgozók béremelésére költenénk: helyettes államtitkári szinttől lefelé mindenkinek megemelnénk a fizetését. A közszolgálatban dolgozók többsége az elmúlt években jelentős keresetcsökkenést volt kénytelen elszenvedni, nyilván csak azért, mert egyik párt sem merte felvállalni a fizetésük megemelésének ügyét, pedig ezek a dolgozók egyáltalán nem politikusok, hanem az állami feladatok valódi végrehajtói a társadalombiztosítás működtetésétől egészen az élelmiszerellenőrzésig.

Emellett sok fontos, ésszerű és kézenfekvő javaslatunk van. Az elmúlt években például egyre erősebb a verseny a pártok között a baloldaltól egészen a szélsőjobbig azon a téren is, hogy ki a rendpártibb, ki üldözné még határozottabban és még nagyobb erővel a bűnelkövetőket. Eközben mindenki megfeledkezni látszik az áldozatokról: az LMP szerint az ő segítésük legalább olyan fontos feladat, mint a bűnös felkutatása, így mi 200 millió forinttal növelnénk a bűncselekmények áldozatainak támogatására fordított keretet.

Hogy összegezzük az eddigieket: fölöslegesnek tűnő egyenruhás szervek és presztízsberuházások költségeinek csökkentésével érdemben tudnátok támogatni a devizahitelesek kimentését és egy csomó ember fizetését is megemelnétek?

Igen. Ennek alapján szinte egyszerűnek tűnne a dolog, de sajnos szinte biztosak lehetünk abban, hogy a kormány nem fogja támogatni ezeket a javaslatainkat. De ha téged meggyőztünk, akkor oszd meg ezt a bejegyzést, hogy minél több ember jöjjön rá, hogy okosabban is el lehetne költeni a közös pénzünket. 

 

 

Címkék: költségvetés lmp áldozatvédelem TEK parlamenti őrség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://errebezzegvanpenz.blog.hu/api/trackback/id/tr585629267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása